201609.12
0
1

Proceduri generale pentru detasarea angajatilor in state membre

by in Blog, News

Pentru detasarea angajatilor in statele membre UE trebuie urmate o serie de proceduri supuse unor criterii prestabilite in regulamentul legislatiei muncii pentru protectia sociala a muncitorilor detasati. In principal procesul de detasare a angajatilor se bazeaza pe obtinerea unui formular A1, formular ce a inlocuit vechile formulare e101 si e102. Formularele A1 dicteaza legislatia carui stat se aplica lucratorilor detasati in conformitate cu decizia luata de institutiile abilitate.

Procesul de detasare

Procesul urmat este acelasi pentru a detasa un angajat intr-unul dintre statele membre sau in cazul unui lucrator independent pentru a putea desfasura activitati intr-un alt stat membru decat statul de origine.

Intreprinderea sau lucratorul in cauza trebuie sa contacteze institutia competenta din statul de origine (statul de resedinta) depunand dosarul complet cu documentele necesare.

Documentele necesare la depunerea unui dosar pentru obtinerea de formulare europene difera pentru companiile care urmaresc sa detaseze angajati fata de cele pentru lucratorii independenti. Institutia abilitata este in masura sa informeze solicitantii in legatura cu actele necesare.

Dupa ce dosarul a fost depus, institutia abilitata din satul de origine intra in legatura cu institutia din statul de detasare pentru a lua decizia in legatura cu legislatia care urmeaza sa se aplice muncitorului detasat sau lucratorului independent aflat in deplasare.

Decizia privitoare la legislatia care se aplica muncitorilor se ia in conformitate cu regulamentul in vigoare si tine cont in general de factori precum procentul de activitate desfasurata in fiecare stat, castigul realizat in fiecare stat, locul in care se afla sediul firmei etc. In cele mai multe cazuri legislatia aplicabila este legislatia statului de origine.

Odata ce decizia a fost luata de comun acord intre institutiile abilitate din statele implicate in proces (muncitorii pot fi detasati in unul sau mai multe state) se informeaza atat angajatorul cat si persoana implicata cu privire la legislatia care urmeaza sa se aplice pe parcursul perioadei de detasare si posibilele verificari care pot fi facute in aceasta perioada pentru a determina daca situatia specifica fiecarui lucrator in parte nu s-a schimbat.

Regulamentul aplicabil detasarilor in spatiul U.E si exceptiile de la regulament

Exista ghiduri oficiale ce contin toate criteriile de selectie si derogarile de la legislatia care reglementeaza detasarile.

In general, pentru obtinerea unui formula A1 documentatia este destul de stufoasa, iar criteriile sunt destul de stricte intocmai pentru a proteja muncitorii si a incuraja o libera circulatie si o piata de munca sanatoasa in interiorul Uniunii Europene.

Regulamentul dicteaza ca perioada de deplasare este de 12 luni si se poate prelungi pana la 24 de luni. Tot in regulament sunt prevazute si o serie de conditii referitoare la situatia companiei care efectueaza detasarea. Numarul de lucratori detasati nu poate depasi jumatate din numarul efectiv de salariati ai companiei, iar un lucrator nu poate fi detasat pentru a inlocui un altul fara motiv.

Exista totusi exceptii de la toate aceste reguli. Spre exemplu articolul 16 din Regulamentul nr 883/2004 permite incheierea de acorduri intre doua sau mai multe autoritati din state membre care sa stipuleze exceptii de la aceste reguli in conformitate cu o analiza in profunzime a fiecarui caz prezentat in parte. Pentru a se putea aproba aceste exceptii de la regula, autoritatile din toate statele implicate trebuie sa se puna de comun acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *