201609.24
0
2

Normele de aplicare a legislatiei de protectie sociala pentru lucratorii detasati in UE

by in Blog, News

Pentru detasarea lucratorilor salariati sau pentru deplasarea lucratorilor independenti in spatiul UE este nevoie de un formular A1 sau alte formulare europene tip care sa faca dovada legislatiei de protectie a muncii care se aplica fiecarui caz in parte. Pentru luarea acestei decizii institutiile abilitate din tara de origine a lucratorului impreuna cu institutiile abilitate din tara sau tarile in care urmeaza sa se desfasoare activitatile colaboreaza strans.

In principal exista o serie de norme clare referitoare la legislatia care se aplica fiecarui caz in parte, norme care pot fi consultate in ghidurile oficiale sau care pot fi explicate de catre consultantii specializati in formulare europene si deplasarea fortei de munca.

Principiul lex loci laboris

Persoanele care se deplaseaza in scop de munca din statul de resedinta intr-un alt stat membru sunt de obicei sub protectia legislatiei statului in care se desfasoara activitatea.

Acest principiu este cel mai des intalnit si se aplica atat persoanelor care desfasoara activitati salariale cat si persoanelor care desfasoara activitati independente pentru perioade de 12 pana la 24 de luni pe teritoriul unui alt stat membru decat cel de resedinta.

Aceste cazuri sunt cele mai simple si cele mai usor de solutionat de catre institutiile abilitate dar nu singurele existente. Datorita mobilitatii si deschiderii pietei de munca de pe teritoriul Uniunii Europene exista un numar destul de mare de situatii foarte specifice si mult mai complexe precum desfasurarea activitatilor in doua sau mai multe state sau precum categoria lucratorilor din domeniul transportului.

Pentru stabilirea statului membru a carui legislatie se aplica fiecarui tip de solicitant de formular a1 in parte se tine cont de o serie de norme prevazute in regulamentul in vigoare (883/2004) in articolele 11-16 cu dispozitiile aferente adaugate de articolele 14-21 din Regulamentul 987/2009.

Sistemul de securitate sociala pentru salariatii detasati

Sistemul de securitate sociala care protejeaza salariatii detasati temporar intr-un stat membru reflecta in mod direct legislatia care se aplica acestora in conformitate cu decizia din modelul de formula A1 obtinut.

Conform legii toti lucratorii care se deplaseaza pe teritoriul Uniunii Europene sau care desfasoara activitati intr-unul din statele membre trebuie sa se afle sub legislatia unui singur stat membru in materie de securitate sociala. Nici unui lucrator independent sau care desfasoara activitati salariale nu i se pot aplica legislatiile mai multor tari in acelasi timp.

Motivul pentru care exista aceasta regula este incurajarea liberei circulatii a muncitorilor si a unei competitii sanatoase pe piata de munca evitand in acelasi timp complicatiile birocratice costisitoare pentru toate partile implicate. Normele in vigoare pentru determinarea legislatiei aplicabile muncitorilor detasati sunt concepute de asa natura incat sa ofere securitate sociala indiferent de natura activitatii desfasurate pe toata perioada deplasarii.

La cerinta intreprinderii angajatoare exista posibilitatea de a se aplica pentru mentinerea schemei de securitate sociala din statul membru in care angajatorul isi are sediul indiferent daca in conformitate cu normele in vigoare in mod normal s-ar fi aplicat o alta legislatie. Se tine cont in aceste cazuri de durata anticipata a activitatilor care trebuie sa nu depaseasca in general 24 de luni, iar persoana detasata nu poate fi trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *