201609.29
0
1

In ce conditii se pot suspenda sau intrerupe detasarile in UE

by in Blog, News

In conformitate cu regulamentul in rigoare, detasarile in spatiul UE pentru lucratorii cu documente portabile de tip formular A1 nu pot fi mai lungi de 24 de luni. Formularele sunt obtinute in prima faza pentru 12 luni si pot fi prelungite daca in urma unei analize a fiecarei situatii in parte institutia abilitata decide ca lucratorul detasat se incadreaza in continuare in criteriile de selectie conform carora i-a fost aprobata in prima instanta detasarea. In cazul in care pe perioada detasarii, datorita unor situatii neprevazute sau planificate perioada de detasare este intrerupta sau suspendata, ghidurile oficiale prevad o serie de proceduri standard.

Suspendarea si intreruperea activitatii

Se considera drept suspendare a activitatii in perioada de detasare orice situatie in care lucratorul detasat se intoarce in tara de origine a detasarii pentru concediu de odihna, concediu medical, urgente in familie sau traininguri in cadrul intreprinderii de origine. Aceste perioade de intrerupere a detasarii nu sunt recuperate ulterior. Spre exemplu, pentru un lucrator detasat care detine un formular A1 si care se intoarce acasa pentru 3 saptamani de concediu nu se va prelungi perioada de detasare la 24 de luni si 3 saptamani.

Exista totusi exceptii de la ceasta regula care se aplica in conformitate cu decizia nr A2 doar in cazul lucratorilor detasati pe o perioada mai scurta de 24 de luni in situatia in care impreuna cu perioada de prelungire hotarata durata totala de sedere pe teritoriul statului gazda in interes de serviciu nu depaseste 24 de luni.

Intreruperea activitatii pe o perioada indelungata in situatii mai speciale poate fi tratata in mod diferit fata de suspendarile cu durate de pana la o luna. Angajatul poate decide de comun acord cu angajatorul daca in cazul suspendarii activitatilor pe perioada mai lungi sa se inceteze detasarea sau sa se reia detasarea imediat dupa pauza (in conditiile in care perioada de suspendare nu poate fi de cele mai multe ori recuperata)

Daca detasarea este incheiata inainte de termen, atat lucratorul cat si angajatorul au obligatia de a comunica institutiei competente aceste detalii si oricare alte modificari legate de activitatea lucratorului pe durata sederii, inclusiv intreruperile de scurta durata neplanificate.

O noua detasare dupa incheierea detasarii anterioare

Conform regulamentului, o persoana detinatoare de formulare europene pentru desfasurarea activitatii intr-un stat membru nu poate fi detasata pe o perioada mai lunga de 24 de luni. Daca in decursul acestor 24 de luni au loc intreruperi de lunga durata ce nu pot fi controlate de angajat sau angajator, se poate decide ca detasarea sa fie incheiata pentru a fi reluata atunci cand situatia se clarifica.

Pentru un lucrator care si-a incheiat perioada de detasare, indiferent daca acesta a ajuns la termen sau nu, perioada minima de asteptare intre detasari este de 2 luni. Exceptie de la aceasta regula face situatia in care angajatul era detasat pe o perioada mai scurta de 24 de luni, situatie in care angajatorul poate solicita o prelungire pana cand perioada cumulata (inclusiv cea de pauza) ajunge la cele 24 de luni de activitate ce pot fi desfasurate in baza unui formular A1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *