201609.19
Off
1

Impozitul pe salarii – activitati dependente desfasurate intr-un stat strain

by in Blog

Incepand cu data de 01.02.2013, sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfaşurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere (OG 8/2013).

HG 84/2013 aduce precizari suplimentare:

  1. Veniturile din activitati dependente desfaşurate in strainatate şi platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile şi nu se declara in Romania.
  2. Salariile obtinute de contribuabili (persoane fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si persoanele fizice nerezidente) pentru activitati desfasurate intr-un stat cu care Romania are o conventie de evitare a dublei impuneri si care sunt platiti de angajatori romani sunt impozabile in Romania daca sederea persoanei fizice in strainatate nu depaseste perioada prevazuta in conventie (e.g. 183 de zile). In situatia de mai sus, daca sederea persoanei fizice depaseste perioada prevazuta in conventie, angajatorul roman nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe salarii, deoarece dreptul de impunere revine statului strain in care persoana fizica isi desfasoara activitatea.
  3. Salariile obtinute de contribuabili (persoane fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si persoanele fizice nerezidente) pentru activitati desfasurate intr-un stat cu care Romania NU are o conventie de evitare a dublei impuneri sau persoanele respective NU sunt vizate de o conventie si sunt platiti de angajatori romani, dreptul de impunere ii apartine Romaniei, indiferent de perioada de desfasurare a activitatii in strainatate.