201609.30
Off
1

Detasarea unui cetatean roman intr-o tara UE pentru o perioada mai mare de 183 zile

by in Blog

Detasarea poate fi dispusa pe o perioada maxima de 24 de luni, iar salariatul nu poate fi detasat pentru a inlocui o alta persoana (Regulamentul CE 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, art. 12 (1)).

Actiuni de intreprins si implicatii:

 • Pe durata detasarii este obligatorie mentinerea contractului individual de munca dintre societatea care detaseaza si salariatul detasat.
 • Este necesara incheierea unei decizii de detasare de catre societatea romana, precum si a unui act aditional la contractul individual de munca intre societatea romana si salariatul detasat, act care sa reglementeze detasarea.
 • Pe durata detasarii, persoana fizica are dreptul sa primeasca o indemnizatie de detasare si sa i se acopere cheltuielile de transport si cazare.
 • Societatea nu va calcula impozitul pe salarii.
 • Societatea romana va calcula, retine, vira si declara contributiile sociale obligatorii conform legislatiei romane.
 • Societatea romana va obtine, pentru salariatul detasat, certificatul A1 cu privire la legislatia aplicabila. Salariatul detasat va pune la dispozitia societatii la care se face detasarea acest certificat astfel incat salariile obtinute de acesta pentru activitatea exercitata in Anglia sa fie scutite de contributii sociale in statul respectiv.
 • Societatea romana trebuie sa completeze in Registrul Salariatilor, pentru salariatul detasat: perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea inainte ca detasarea sa inceapa (HG 500/2011, art. 3 (2) (c) coroborat cu art. 4 (e)).
 • Societatea romana si societatea la care se face detasarea trebuie sa incheie un contract de prestari servicii sau un contract de refacturare de costuri, dupa caz.
 • Daca serviciile se presteaza intre persoane afiliate, este necesar ca acestea sa fie efectuate cu respectarea regulilor preturilor de transfer. In situatia in care se refactureaza costurile cu o marja de profit (pentru respectarea regulilor preturilor de transfer), societatea romana ar trebui sa obtina codificarea CAEN necesara.
 • Daca societatea romana nu are in obiectul sau de activitate codificarea necesara, consideram ca exista riscul ca autoritatea fiscala sa aprecieze ca marja de profit este un venit ilicit si sa aplice sanctiunile legale corespunzatoare, si anume confiscarea venitului obtinut ilicit.
  • Salariatul detasat are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la autoritatea fiscala competenta chestionarul privind stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Astfel, conform Ordinului nr. 74/2012 privind reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice (art. 3, art. 5.1 alin. (1), art. 15), au obligatia completarii si depunerii la autoritatea fiscala a “Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” persoanele fizice rezidente in Romania, care pleaca din tara noastra si care vor avea o sedere in strainatate mai mare de 183 de zile intr-un an calendaristic, cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania.