201609.13
0
1

Criteriile de analiza carora se supun angajatorii care doresc sa detaseze lucratori in UE

by in Blog, News

Pentru angajatii salariati care urmeaza sa fie detasati in state membre pentru a desfasura activitati care reprezinta o anumita companie, criteriile de determinare a legislatiei aplicabile au legatura directa cu determinarea statului in care compania isi desfasoara in mod normal activitatea.

O companie originara din Romania nu isi desfasoara in mod neaparat activitatile in Romania. Determinarea statului in care compania desfasoara activitatea se bazeaza pe determinarea ponderii activitatilor substantiale desfasurate intr-unul sau mai multe state. In functie de aceste criterii lucratorii detasati vor obtine un formular A1 ce dicteaza sub legislatia carui stat se vor afla pe perioada detasarii.

Compania cu activitati substantiale in statul de origine al detasarii

Cea mai des intalnita este situatia in care compania isi desfasoara activitatile in statul de origine al detasarii, spre exemplu o companie care detaseaza muncitori din Romania pentru a presta diverse servicii intr-un alt stat membru, servicii pe care compania le presteaza si pe teritoriul tarii cu restul de angajati va obtine un formular A1 pentru detasarea lucratorilor care va dicta ca acestia se afla in continuare sub legislatie romaneasca in materie de securitate sociala.

Cu toate acestea este nevoie de o analiza complexa pentru a se determina cu exactitate daca o companie desfasoara in mod normal activitati substantiale in statul de origine. Rezultatele acestei analize afecteaza in mod direct documentele portabile sub forma de formulare europene in baza carora lucratorul va fi detasat. Pentru a analiza situatia fiecarei companii in parte se iau in considerare toate criteriile care sunt caracteristice activitatilor desfasurate de fiecare intreprindere, dar si definitia general valabila a activitatii substantiale.

Se considera activitate substantiala activitatea in urma careia o companie genereaza cifre de afaceri cu o pondere de peste 25% din cifra de afaceri totala pe teritoriul statului in discutie sau activitatea care are o pondere de peste 25% din totalul orelor de lucru sau numarului de servicii prestate de toti angajatii companiei. Prin aceasta definitie trebuie inteles ca pentru a se considera ca o intreprindere desfasoara activitati substantiale in statul de origine aceasta nu trebuie sa desfasoare toate activitatile principale in acel stat, ci un procent semnificativ din acestea.

Criterii de determinare a situatiei fiecarei companii in parte

Pentru a decide legislatia carei tari se va aplica angajatilor detasati si pentru a se putea elibera formularele necesare detasarii trebuie mai intai stabilit daca angajatorul isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in statul de origine al detasarii. In acest scop se iau in considerare un numar mare de criterii pe care institutiile abilitate trebuie sa le ia in calcul atunci cand fac analiza.

Lista criteriilor cuprinde detalii legate de:

1. Locul in care se afla sediul social si administratia intreprinderii

2. Numarul de angajati din personalul administrativ al intreprinderii care desfasoara activitati in statul de angajare si in statul de origine al detasarii. In mod normal, pentru a obtine formular A1 pentru detasarea de lucratori in spatiul UE o companie trebuie sa aiba 50% + 1 lucratori care sa desfasoare activitati in statul de origine. Cu alte cuvinte nu se pot detasa mai mult de jumatate – 1 din numarul de angajati.

3. Locul in care se recruteaza angajatii si locul in care se incheie majoritatea contractelor cu clientii.

4. Cifra de afaceri realizata in statul de origine si cifra de afaceri realizata in alte state.

5. Vechimea intreprinderii in statul membru de origine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *